Římskokatolická farnost Radostín nad Oslavou

P.Pavel Habrovec
farář ve farnosti Radostín nad Oslavou, Pavlov
mobil: +420 604 143 473
email: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

fara Radostín:
tel.: +420 566 670 136
email: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

http://farnostradostin.webnode.cz/ DSC_2808

 

Život v římskokatolické farnosti Radostín nad Oslavou má svou dlouholetou historii, která je úzce spjatá s historií městyse. Fara v Radostíně se připomíná už v roce 1381. K radostínské farnosti patří osada Zahradiště a obce Kněževes a Krásněves. Patronem kostela v Radostíně nad Oslavou je svatý Bartoloměj, apoštol. Současným farářem naší farnosti je od května roku 2009 R.D. Pavel Habrovec.

V posledních letech se ve farnosti uskutečnila spousta aktivit, které buď navázaly na původní tradiční akce nebo založily tradici novou. Farnost se věnuje mládeži: několikadenní výlet na kolech, tábor a chaloupky, delší i krátké putování po horách, pěší pouť na Velehrad, různé poutě v diecézích nebo účast na celostátních či mezinárodních setkáních mládeže a především různá pravidelná setkání. Místní rodiny se účastní krátkých pěších poutí i diecézních poutí, také pro ně bylo pořádané farní odpoledne, farní den, večerní táboráky, různé přednášky apod. Místní lidé se také mohou jednou za rok účastnit poutí do zahraničí na místa spojená s životem církve a víry. V listopadu 2019 se uskutečnila pouť do Říma k výročí svatoření svaté Anežky české. Poutě se pořádají také pro starší věřící spoluobčany a pro rodiny s dětmi.

Mezi další aktivity farnosti patří Mikulášská nadílka, farní ples, různá společenství, přednášky, duchovní cvičení a řada dalších aktivit souvisejících s životem církve. Mezi ty, které podporují udržování tradic, patří například lampiónový průvod na počátku postní doby, velikonoční hrkání, červnový průvod Božího těla apod. Řada místních lidí pro farnost dobrovolně a bezplatně pracuje a aktivně pomáhá, kde je třeba. Jen na pastorační radě se pravidelně schází přes 20 lidí. Další chodí do sboru, chystají výzdobu, chystají Mikulášskou nadílku, vánoční přáníčka, webové stránky farnosti atd. Ve své podstatě je tato činnost velkou podporou vesnické pospolitosti.

 
Nahoru