Stav občanské vybavenosti

cp44Městys má ve vlastnictví budovu úřadu městyse, která byla před deseti lety zrekonstruována. Na místo rovné střechy jsme postavili nástavbu čtyř bytů s klasickou sedlovou střechou. V této budově se nachází obřadní síň, matrika, kadeřnictví, zasedací místnost pro pořádání schůzí atd.

V budově městyse čp. 144 funguje dětský a ženský lékař, je zde knihovna s veřejným internetem a další prostory, které jsou pronajímány soukromým subjektům. Mezi další budovy městyse patří: dům bývalé hasičské zbrojnice čp. 71 přebudovaný na praktickou ordinaci zubní lékařky, kulturní dům, budova bývalé mateřské školy (v současné době je zde v přízemí Restaurace Obecná škola a 1.patro budovy využívá Kopretina - centrum pro rodiče s dětmi), budova pošty a soukromého obchodu, budova základní a mateřské školy, opravená budova hasičské zbrojnice. Jsou zde také čtyři autobusové čekárny (z toho jedna v Zahradišti) pro potřeby cestujících autobusem.

zvonickaV městysi je také zánovní soukromá budova praktického lékaře pro dospělé, včetně lékárny. Nachází se zde kostel, fara s klubovnou a hřbitov, který je již v současné době rozšířen o novou část. Je zde nákupní středisko Jednota a další dva obchody se smíšeným zbožím. V administrativní budově firmy Zeras a.s. se podle zájmu pořádají svatby, oslavy, schůze apod.

V roce 2011 byla dokončena rekonstrukce základní a mateřské školy. Jednalo se o velice technicky náročnou vestavbu mateřské školy do přízemí hlavní budovy základní školy. Vyměnila se původní okna, přestavěla se kotelna a celý objekt byl zateplen polystyrenovým obkladem, včetně nové fasády. Mimo to, škola nabízí pronájem opravené tělocvičny, o který je ze strany sportující veřejnosti opravdu trvalý zájem.

Součástí občanské vybavenosti v Zahradišti je dětské hřiště, které však z důvodu lesnických a rybníkářských prací musí počkat na rekonstrukci. V Zahradišti se také nachází zvonička, na které se ještě koncem 20. století třikrát denně zvonilo - dnes se rozeznívá už jen jako umíráček. Její poslední rekonstrukce se uskutečnila v roce 2005. Zahradiště má obnovenou autobusovou zastávku, cesty v dobrém stavu a kontejnery na tříděný odpad.

Nahoru