Oblíbená turistická místa v okolí

potokNaš městys sice nepatří mezi turisticky vyhledávané a atraktivní, ale i přesto zde najdeme několik zajímavostí.

Patří mezi ně „Mlynářská cyklostezka“ (www.mlynarskastezka.cz). Cyklostezka prochází naším městysem a má zde jedno svoje zastavení, kterým je „Švomův mlýn“. Jak již název napovídá, jedná se o cyklostezku, která mapuje historii mlynářství a je součástí tematické nadregionální cyklistické trasy, která dosahuje téměř 185 kilometrů.

Další, především pěšími turisty vyhledávanou trasou, je trasa značená červenou turistickou značkou. Tato nás provede nejen po přírodních krásách okolí našeho městyse, ale lze se po ní vydat i do okolních obcí a měst.

rekreace-zahradisteV těsné blízkosti osady Zahradiště leží Rekreační středisko Zahradiště (www.zahradiste.cz). Svojí polohou, na rozhraní polí a lesa, je vhodné nejen pro rodiny s dětmi, ale i pro školy, organizace, sportovní oddíly, školy v přírodě nebo seniory. Využívá se mimo jiné i pro kynologické organizace, svatební hostiny nebo oslavy různého druhu. Velkostatek Maria Podstatzka-Lichtenstein rekreačnímu středisku v létě pronajímá Starozahradištský rybník, který s ním těsně souvisí. V rybníku vždy po výlovu nechává nasazené kapry tržní velikosti pro rekreační rybolov. Výhodou střediska je čistá a krásná okolní příroda.

Pro zatraktivnění turistiky a zejména pro potřeby naší školy má zastupitelstvo a vedení městyse v úmyslu vybudovat v Radostíně nad Oslavou přírodní naučnou stezku. Stezka bude zaměřená na rybníky a okolní krajinu (ve směru louka městyse Bejkovnice, rybník Benýšek, Znětínecké Hejkraby, rybník Vopršálek).

Nahoru